+36 30 493 4545 info@szivargas-vizsgalat.hu

GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

A leggyakrabban felmerülő kérdéseket szedtük össze ebben a GYIK-ben a válaszokkal karöltve

Mi a szivárgásvizsgálat és miért van rá szükség?

A szivárgásvizsgálat olyan ellenőrző folyamat, mely alá minden hűtőközeggel üzemelő berendezést be kell vonni, mely 5 tonna CO2 egyenérteknél nagyobb töltettel rendelkezik.

A vizsgálat azért szükséges, mert a fluortartalmú hűtőközegek szivárgása növeli az üvegházhatást és fokozza a globális felmelegedést, ezért a Kiotói egyezmény értelmében ezek légkörbe jutását meg kell akadályozni.

Magyarország is csatlakozott ehhez az egyezményhez, így törvényileg kötelezővé tette a tulajdonosoknak rendszereik szivárgásvizsgálatát melynek elmulasztása hatósági bírsággal járhat.

Mi a szivárgás vizsgálat folyamata?

I.

Hatósági bejelentés, regisztráció

II.

Terv dokumentáció készítése

III.

Szivárgás
vizsgálat elvégzése

IV.

  

Jegyzőkönyv készítése

V.

  

Érvényesítés a Klímagáz adatbázisban

VI.

  

Hatósági matrica elhelyezése

Nem tudja eldönteni, hogy kell-e Önnek szivárgásvizsgálatot végeztetnie?

Lépjen kapcsolatba velünk és percek alatt megtudhatja és ha igen, már el is indíthatjuk a folyamatot!

+3630 493 4545

info@szivargas-vizsgalat.hu

GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések

Szivárgás vizsgálatról

Mi az a szivárgásvizsgálat?

A szivárgásvizsgálat olyan ellenőrző folyamat, mely alá minden olyan hűtőközeggel üzemelő berendezést be kell vonni  mely 5 tonna CO2 egyenértéknél nagyobb hűtőközeg töltettel rendelkezik.
Ez azért szükséges mert a fluortartalmú hűtőközegek szivárgása növeli az üvegházhatást és fokozza a globális felmelegedést, ezért a Kiotói egyezmény értelmében ezek légkörbe jutását meg kell akadályozni. 

A szivárgásvizsgálat tehát egy olyan törvényileg kötelező ellenőrző és regisztrációs folyamat, mely a környezetkárosító hűtőközegek légkörbe jutását hivatott megakadályozni a hűtés- és klímatechnikai eszközökből.

Mik a szivárgásvizsgálat folyamatának lépései?

1. Hatósági bejelentés, regisztráció

2. Szivárgásvizsgálati terv elkészítése

3. Szivárgásvizsgálati mérés elvégzése

4. Szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv készítése

5. Online érvényesítése a hűtőköröknek az NKVH adatbázisában

6. NKVH hatósági matrica felhelyezése

Miért kötelező a szivárgásvizsgálat?

Egyrészt, 2008. január 1-jétől törvény kötelezi a készülék tulajdonosokat erre.

Másodrészt, az anyagi vonzatok miatt, hiszen a szivárgó berendezés, előbb vagy utóbb üres berendezés lesz, amit újra fel kell tölteni, hibát keresni, javítani, ami drágább, mint a rendszeres szivárgásvizsgálat. Továbbá, az NKVH részéről is bármikor érkezhet bírság a hiányzó szivárgásvizsgálat miatt.

Nem utolsó sorban pedig, közös érdekünk, hogy a hűtőközegek ne kerüljenek be a légkörbe, mert károsítják az ózonréteget.

Hogyan végeztethetem el a szivárgásvizsgálatot?

Meg kell bíznia egy olyan képesített céget mely rendelkezik a szivárgásvizsgálat elvégzéséhez szükséges jogosultsággal. Ez a cég a berendezést és a tulajdonos/üzemeltetőt regisztrálja a szakhatóság rendszerében. Ezután szivárgásvizsgálati tervet készít, elvégzi a szivárgásvizsgálatot és ennek erdményét regisztrája az NKVH klímagáz adatbázisában (https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/). A folyamat végeredményeként a készülék kap egy igazoló matricát, mely a szakhatóság helyszíni ellenőrzéséhez szükséges, továbbá a szakhatóságok távellenőrzéskor már látják a készülék regisztrációját – így nem büntethetnek.

Milyen berendezéseket kötelező szivárgásvizsgáltatni?

Minden klíma, folyadékhűtő, hűtőgép, hűtőkamra, hűtőház, hőszivattyú, stb. berendezést, mely 5 tonna CO2 egyenértéknél nagyobb hűtőközegtartalommal rendelkezik.
Amennyiben 50 tonna CO2-t is meghalad, akkor félévente kell elvégeztetni a vizsgálatot.
500 tonna CO2 felett pedig automatikus szivárgásérzékelő telepítése is kötelező de ekkora gépek elég ritkák, mindenesetre forduljon hozzánk bátran, hogy megállapíthassuk a CO2 egyenértéket – lehet, hogy nem is bejelentés köteles a berendezése!

Tulajdonosoknak

Mi a tulajdonos/üzemeltető teendője?

Megbízni egy képesített vállalkozást mely vállalja, hogy a teljes szivárgásvizsgálati folyamatot egyszerűen és gyorsan lebonyolítja, hogy Önnek ezzel ne keljen vesződnie. Az adatfelvételtől kezdve a hatósági matrica felhelyezéséig mindent elvégzünk, hogy a környezetvédelmi szakhatóság ellenőrzéskor cégük maradéktalanul eleget tudjon tenni a törvényeknek. Erről részletesebben is tájékozódhatnak a hatóság GYIK felületén!

Kiknek kell szivárgásvizsgálat?

Minden olyan berendezés tulajdonosnak akinek több mint 5 tonna CO2 egyenértéknek megfelelő hűtőközeget tartalmaznak a berendezései.
Ilyen berendezések lehetnek, például: klíma, folyadékhűtő, hűtőberendezés, hűtőkamra vagy egyéb.
Az 5 tonna CO2 egyenértéket a hűtőközeg mennyiség és fajta alapján számolható ki, ebben is szívesen segítünk. A szivárgásvizsgálat érvényeségét a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság
ellenőrzi, melynek hiányában az ilyen berendezést üzemeltetők, akár milliós nagyságrendű bírságra is számíthatnak.

Ennek elkerülése és az ózon réteg megóvása közös célünk!

Mik a tulajdonos/üzemeltető kötelezettségei?

A tulajdonos/üzemeltető felelőssége a hűtőkörök telepítésénél, karbantartásánál és szervizelésénél,  hűtőközeg felhasználásánál, lefejtésénél, valamint a kötelező szivárgásvizsgálatok elvégzésénél kizárólag az NKVH által a hűtőközeg töltetnagyságnak megfelelő kategória szerinti, képesített személyzetet alkalmazó képesített vállalkozás alkalmazása és  – kötelessége a legalább 5 tonna CO2 egyenértéknek megfelelő hűtőközeg töltetű hűtőkörei NKVH rendszer szerinti azonosítása, címkézése, nyilvántartása, az ezekkel kapcsolatos események és tények, adatok dokumentálása.

Milyen gyakran kell elvégeztetnem a szivárgásvizsgálatot?

A gyakoriság a hűtőközegtöltettől és annak mennyiségétől függ, és az ezekből számított CO 2 egyenértéktől. Ezek alapján:
5 tonna CO2 egyenérték alatt – nem bejelentés köteles, szivárgásvizsgálat nem szükséges!
A legalább 5 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő mennyiségű, nem hab formájában tárolt fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó berendezések kötelezettek szivárgásvizsgálatra.
A kevesebb, mint 10 tonna CO2-egyenértéknek megfelelő fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó hermetikusan zárt berendezések nem tartoznak a szivárgásvizsgálat hatálya alá, amennyiben e berendezések hermetikusan lezárt voltát címke igazolja.
5 és 50 tonna CO2 egyenérték között a szivárgásvizsgálatok esedékessége: 1 év.
50 és 500 tonna CO2 egyenérték között a szivárgásvizsgálatok esedékessége: 6 hónap.
Ezt mi ügyfeleink számára előzetesen megállapítjuk és folyamatosan monitorozzuk, hogy lejárt érvényességű szivárgásvizsgálata ne lehessen!

Ki ellenőrzi és milyen büntetésre számíthatok?

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) ellenőrizheti, hogy a cégek üzemeltetésében és/vagy tulajdonában lévő berendezések érvényes szivárgásvizsgálattal rendelkeznek-e.
A büntetés mértéke 80.000 Ft-tól a milliós nagyságrendekig terjedhet… berendezésenként(!).

Csatlakozzon elégedett partnereinkhez!

Védjük meg együtt az ózonréteget és kerülje el az akár több millió forintos hatósági bírságot!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és 24 órán belül megtudhatja hogy berendezése szivárgás köteles-e és megelőzheti a bírságot.

+3630 493 4545