+36 30 493 4545 info@szivargas-vizsgalat.hu

Szolgáltatásunk

Szolgáltatásunk a szivárgásvizsgálat teljes folyamatára kiterjed

Mi a szivárgás vizsgálat és miért van rá szükség?

A szivárgásvizsgálat olyan ellenőrző folyamat, mely alá minden olyan hűtőközeggel üzemelő berendezést be kell vonni, mely 5 tonna CO2 egyenérteknél nagyobb töltettel rendelkezik.

A vizsgálat azért szükséges mert a fluortartalmú hűtőközegek szivárgása növeli az üvegházhatást és fokozza a globális felmelegedést, ezért a Kiotói egyezmény értelmében ezek légkörbe jutását meg kell akadályozni.

Magyarország is csatlakozott ehhez az egyezményhez, így törvényileg kötelezővé tette a tulajdonosoknak rendszereik szivárgásvizsgálatát és hatósági bírsággal jár ennek elmulasztása.

További információkat a GYIK menüpont alatt találhat!

Szolgáltatásunk folyamata 6 egyszerű lépésben

I.

Hatósági bejelentés, regisztráció

II.

Terv dokumentáció készítése

III.

Szivárgás
vizsgálat elvégzése

IV.

  

Jegyzőkönyv készítése

V.

Érvényesítés a Klímagáz adatbázisban

VI.

Hatósági matrica elhelyezése

1. Hatósági bejelentés, regisztráció

A folyamat első lépése a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság online rendszerében történő regisztráció: a berendezés tulajdonos cégeknek valamint a berendezéseknek és azok adatainak. Ez a tulajdonos kötelessége, de igény esetén mi is el tudjuk végezni Önnek.

2. Szivárgásvizsgálati tervdokumentáció készítése

A szivárgásvizsgálat folyamatának második lépése a szivárgásvizsgálati terv készítése. A tervnek tartalmaznia kell a tulajdonos és a berendezés legfontosabb adatait, amellett hogy feltérképezi a lehetséges szivárgási pontokat, a hatósági előírásnak megfelelően.

3. Szivárgásvizsgálat elvégzése a helyszínen

A mérés elvégzésére jogosult szakembereink az erre rendszeresített műszerrel elvégzik a szivárgásvizsgálatot a tervben megjelölt lehetséges szivárgási pontokon.

A vizsgálat eredményeképpen megállapítják, hogy a szivárgás mértéke a megengedett ráta alatt marad-e vagy meghaladja azt. Amennyiben meghaladja, úgy a szivárgást a hatósági előírásoknak megfelelően, minél előbb meg kell szűntetni. Az elhárítás a berendezés tulajdonosának felelőssége, így ennek elmulasztása esetén felmerülő bírság is őt terheli.

4. Szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv elkészítése

A szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv elkészítése a szivárgásvizsgálat után történik, a szivárgásvizsgálat kimenetele alapján.

Amennyiben a megengedett mértéknél nagyobb szivárgás volt észlelhető az nem csak a szivárgásvizsgálati jegyzőkönyvben, de online a Klímagáz adatbázisban is rögzítésre kerül.
A szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv ezek mellett tartalmazza a vizsgált berendezések adatait és a tulajdonos/üzemeltető adatait is.

5. Szivárgásvizsgálat érvényesítése a Klímagáz adatbázisban

Amennyiben nem találtunk szivárgást, úgy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság online rendszerében is érvényesítjük az adott hűtőkörre vonatkozó szivárgásvizsgálatot.

Rögzítésre kerül a mérés időpontja, a mérést végző személy és a szivárgásvizsgálati terv is feltöltésre kerül a Klímagáz adatbázisba.

6. Igazoló matrica elhelyezése a berendezésen

A jegyzőkönyvben és az NKVH online rendszerében való rögzítés után, magán a berendezésen is el kell helyezni az érvényes szivárgásvizsgálatot igazoló hatósági matricát.

Ennek felhelyezésével az EU-s és az NKVH-s előírásoknak való megfelelés teljesítettnek minősül és a folyamat a végéhez ért, az érvényességi idő erejéig.

Csomag ajánlataink

„Csak” szivárgás vizsgálat csomag

M

Hűtőkör regisztráció a Hatóságnál

M

Szivárgás vizsgálati terv készítése

N

Szivárgás vizsgálat

N

Jegyzőkönyv készítése és Online Érvényesítés

M

Hatósági matrica elhelyezése

„Minden egyben” szivárgás vizsgálati csomag

N

Hűtőkör regisztráció a Hatóságnál

N

Szivárgás vizsgálati terv készítése

N

Szivárgás vizsgálat

N

Jegyzőkönyv készítése és Online Érvényesítés

N

Hatósági matrica elhelyezése

Írjon üzenetet és 24 órán belül felkeressük!

Spóroljon meg akár több millió forintot, végeztesse el a szivárgásvizsgálatot, és előzze meg a bírságot! Kérjen tőlünk most árajánlatot!

Bizonytalan, vagy kérdése merült fel szolgáltatásunk kapcsán?
Írjon nekünk – 24 órán belül válaszolunk!