+36 30 493 4545 info@szivargas-vizsgalat.hu

A kötelező szivárgásvizsgálat megkezdését, elvégzését, lezárását a 2007. évi LX. törvényben, a 2016. évi CL. törvényben és további rendeletekben foglaltak alapján kell végrehajtani. A szivárgásvizsgálatot el kell végezni minden klíma, folyadékhűtő, hűtőgép, hűtőkamra, hűtőház, hőszivattyú, stb. berendezésen, mely 5 tonna CO2 egyenértéknél nagyobb hűtőközeg-tartalommal rendelkezik.

A vizsgálat azért szükséges, mert a fluortartalmú hűtőközegek szivárgása növeli az üvegházhatást és fokozza a globális felmelegedést, ezért a Kiotói egyezmény értelmében ezek légkörbe jutását meg kell akadályozni. Magyarország is csatlakozott ehhez az egyezményhez, így törvényileg kötelezővé tette a tulajdonosoknak rendszereik szivárgásvizsgálatát és hatósági bírsággal jár ennek elmulasztása.

Szivárgásvizsgálat menete:

A szivárgásvizsgálat menete mindig hatósági bejelentéssel, regisztrációval kezdődik. Ezt az NKVH-n, vagyis a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál lehet megtenni. Egyaránt regisztrálnia kell:

  • Az Alkalmazás tulajdonosának, üzemeltetőjének
  • A Képesített személynek
  • A Képesített vállalkozásnak

Kötelező szivárgásvizsgálat gyakorisága:

A szivárgásvizsgálat, azaz ellenőrző folyamat, mely során a hűtőközeggel rendelkező üzemelő berendezésen tapasztalt szivárgás mértékét vizsgáljuk meg. Ez egy törvényileg kötelező ellenőrző és regisztrációs folyamat, mely a környezetkárosító hűtőközegek légkörbe jutását hivatott megakadályozni a hűtés- és klímatechnikai eszközökből. A vizsgálat történhet havi, félévenkénti vagy évi gyakorisággal. Attól függően, hogy a hűtőközeg telitettsége alapján számított CO2 egyenértéke mennyi. Amennyiben 50 tonna CO2-t is meghalad, akkor félévente kell elvégeztetni a vizsgálatot.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) ellenőrizheti, hogy a cégek üzemeltetésében és/vagy tulajdonában lévő berendezések érvényes szivárgásvizsgálattal rendelkeznek-e.
A büntetés mértéke 80.000 Ft-tól a milliós nagyságrendekig terjedhet… berendezésenként(!).

Önnek, mint tulajdonos/üzemeltető nincs más dolga, mint megbízni egy képesített vállalkozást mely vállalja, hogy a teljes szivárgásvizsgálati folyamatot egyszerűen és gyorsan lebonyolítja Önnek.

Ha további kérdései vannak, vegye fel velünk a kapcsolatot, és 24 órán belül megtudhatja, hogy berendezése szivárgásvizsgálat köteles-e.