+36 30 493 4545 info@szivargas-vizsgalat.hu

A szivárgásvizsgálat menete mindig hatósági bejelentéssel, regisztrációval kezdődik. Ezt az NKVH-n, vagyis a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál lehet megtenni. Egyaránt regisztrálnia kell:

  • Az Alkalmazás tulajdonosának, üzemeltetőjének
  • A Képesített személynek
  • A Képesített vállalkozásnak

Alapvető tudnivalók a szivárgásvizsgálatról

A szivárgásvizsgálat, azaz ellenőrző folyamat, mely során a hűtőközeggel rendelkező üzemelő berendezésen tapasztalt esetleges szivárgást vizsgáljuk meg. Ez egy törvényileg kötelező ellenőrző és regisztrációs folyamat, mely a környezetkárosító hűtőközegek légkörbe jutását hivatott megakadályozni a hűtés- és klímatechnikai eszközökből. A vizsgálat történhet havi, félévenkénti vagy évi gyakorisággal, attól függően, hogy a hűtőközeg telitettsége alapján számított CO2 egyenértéke mennyi. Amennyiben 50 tonna CO2-t is meghalad, akkor félévente kell elvégeztetni a vizsgálatot.

Összegezve a szivárgásvizsgálat menete:

Amikor a regisztráció és a megbízás az NKVH felületén is megtörtént, a szakember elvégzi a mérést és amennyiben a vizsgálat során nem talált szivárgást, a sikeres mérés eredményét rögzíti az NKVH klímagáz adatbázisban. Esetleg, ha a szivárgásvizsgálat során a berendezésből szivárgó hűtőközeget észlel, ami meghaladja az engedélyezett mértéket (ami nagyobb, mint a töltet 1-3 %-a), azt az NKVH klímagáz adatbázisban jelenteni kell valamint a berendezést javítani. Tehát az üzemeltetőnek/tulajdonosnak meg kell szüntetni a szivárgást majd ismét el kell végeztetnie a szivárgásvizsgálatot. Végül a berendezésre is felkerül a regisztrációt igazoló hatósági matrica.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) ellenőrizheti, hogy a cégek üzemeltetésében és/vagy tulajdonában lévő berendezések érvényes szivárgásvizsgálattal rendelkeznek-e.
A büntetés mértéke 80.000 Ft-tól a milliós nagyságrendekig terjedhet… berendezésenként(!).

1. Hatósági bejelentés, regisztráció

2. Szivárgásvizsgálati terv elkészítése (amennyiben szükséges, rendelet szerint)

3. Szivárgásvizsgálati mérés elvégzése

4. Szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv készítése

5. Online érvényesítése a hűtőköröknek az NKVH klímagáz adatbázisában

6. NKVH hatósági matrica felhelyezése

Ki végezheti el a szivárgásvizsgálatot?

Az érvényes képesítéssel rendelkező személyek/cégek végezhetik el. A tulajdonosnak annyi a dolga, hogy megbíz egy képesített vállalkozást mely vállalja, hogy a teljes szivárgásvizsgálati folyamatot egyszerűen és gyorsan lebonyolítja.

A képesített személy, a jogszabályok szerint jogosult az alábbi tevékenységek elvégzésére: telepítésszerelésbeüzemeléskarbantartásszervizelésjavítás, használaton kívül helyezési és a szivárgásellenőrzés is.

Keressn fel minket!

A Simple-nél elengedhetetlennek tartjuk a rendszeres és szakszerű szivárgásvizsgálatot a környezetünk védelme szempontjából. Az egész ország területén, gyorsan és rugalmasan dolgozunk, kiszállási díj nélkül. Lépjen velünk kapcsolatba és a szivárgásvizsgálat miatt többet nem kell aggódnia!