+36 30 493 4545 info@szivargas-vizsgalat.hu

A szivárgásvizsgálati kötelezettség minden olyan berendezésre vonatkozik, ami klímagázt tartalmaz, illetve azzal működik. Ide sorolható minden klíma, folyadékhűtő, hűtőgép, hűtőkamra, hűtőház, hőszivattyú, stb. berendezést, mely 5 tonna CO2 egyenértéknél nagyobb hűtőközegtartalommal rendelkezik.

Milyen szivárgásvizsgálati kötelezettségek vannak?

A tulajdonos/üzemeltető felelőssége a hűtőkörök telepítésénél, karbantartásánál és szervizelésénél,  hűtőközeg felhasználásánál, lefejtésénél. A kötelező szivárgásvizsgálatok elvégzésénél kizárólag a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) által a hűtőközeg töltetnagyságnak megfelelő kategória szerinti, képesített személyzetet alkalmazó, képesített vállalkozás alkalmazása és  – kötelessége a legalább 5 tonna CO2 egyenértéknek megfelelő hűtőközeg töltetű hűtőkörei NKVH rendszer szerinti azonosítása, címkézése, nyilvántartása, az ezekkel kapcsolatos események és tények, adatok dokumentálása.

A tulajdonosnak annyi a dolga, hogy megbíz egy képesített vállalkozást mely vállalja, hogy a teljes szivárgásvizsgálati kötelezettség folyamatát, egyszerűen és gyorsan lebonyolítja.

A képesített személy, a jogszabályok szerint jogosult az alábbi tevékenységek elvégzésére: telepítésszerelésbeüzemeléskarbantartásszervizelésjavítás, használaton kívül helyezési és a szivárgásellenőrzés is.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrizheti, hogy a cégek üzemeltetésében és/vagy tulajdonában lévő berendezések érvényes szivárgásvizsgálattal rendelkeznek-e.
A büntetés mértéke 80.000 Ft-tól a milliós nagyságrendekig terjedhet… berendezésenként(!).

Összegezve a szivárgásvizsgálat folyamata:

1. Hatósági bejelentés, regisztráció

2. Szivárgásvizsgálati terv elkészítése

3. Szivárgásvizsgálati mérés elvégzése

4. Szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv készítése

5. Online érvényesítése a hűtőköröknek az NKVH adatbázisában

6. NKVH hatósági matrica felhelyezése

Összegezve a fentieket, elmondható, hogy a szivárgásvizsgálatnál fontos a szabályok betartása, mint a berendezés tulajdonos, úgy a képesített vállalkozás részéről is.

A Simple-nél elengedhetetlennek tartjuk a rendszeres és szakszerű szivárgásvizsgálatot a környezetünk védelme szempontjából. Az egész ország területén, gyorsan és rugalmasan dolgozunk, kiszállási díj nélkül.

Ha bármilyen egyéb kérdés merül fel, lépjen velünk kapcsolatba.